Niech żyje kolor! A w szczególności ten w zdrowej postaci! Przedstawiam Wam bardzo zdrową i bardzo kolorową sałatkę w wersji z jajkami, chrupiącymi orzechami i kiełkami z buraka. Można chrupać bez opamiętania ;p
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Wstaw buraki do piekarnika na około 80 minut w temperaturze 160 stopni (najlepiej upiec je dzień wcześniej).
- Orzechy lekko posiekaj, wrzuć na minutę na rozgrzaną, suchą patelnię i co chwila nimi potrząsaj.
- Gdy buraki się upieką, pozwól im wystygnąć, a następnie obierz i pokrój w kostkę średniej wielkości.
- Umyj liście szpinaku. Jeśli mają ogonki to je oderwij.
- Fetę pokrój w kostkę.
- Ugotuj jajka na twardo i pokrój je na ćwiartki.
- Wyłóż na talerz szpinak, rozsyp na nim orzechy, fetę, buraki, wyłóż jajka, całość posyp kiełkami buraka.
Składniki
- 300 g czyli opakowanie szpinaku baby
- 200 g sera typu feta
- 4 jajka
- 2 buraki
- 50 g kiełków z buraka
- 50 g orzechów włoskich
Wykonanie
- Rozetnij granat na pół i wybierz z niego ziarenka zachowując sok.
- Wymieszaj sok z musztardą, miodem i oliwą.
- Sałatkę skrop sosem i posyp ziarenkami granatu.
Składniki
- 1 mały granat – ziarenka i sok
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka oliwy