Lekka pizza z indykiem, rukolą i oliwkami  na ziołowym spodzie z mąki pełnoziarnistej

Lekka pizza z indykiem, rukolą i oliwkami na ziołowym spodzie z mąki pełnoziarnistej

Próbowaliście kiedyś obejść system i stworzyć danie lekkie i chrupiące, chociaż jego nazwa sugeruje zupełnie coś innego? Taka jest właśnie ta pizza – chrupiąca, aromatyczna, pełna chudego mięsa indyczego i warzyw, daleka od ciężkiej, tłustej pizzy z dużą ilością ciągnącego się sera.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Rozpuść drożdże w letniej wodzie, potem dodaj szklankę mąki, sól cukier i oliwę i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Gdy rozczyn wyrośnie dodaj zioła, czosnek oraz resztę mąki i wyrób ciasto (będzie gotowe, gdy zacznie odchodzić od dłoni).
  3. Podziel ciasto na 2 części i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na 20 minut.
  4. Gdy ciasto podrośnie będzie materiał na 2 pizze o średnicy 25 cm : )
  5. Weź w dłonie jedną część ciasta i formuj w powietrzu rękami okrągły placek, możesz też klasycznie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką.
  6. Rozsmaruj oliwę na blasze i wstaw blachę do piekarnika.  Rozgrzej piekarnik ustawiając najwyższą temperaturę (opcja pieczenia z góry i z dołu).
  7. Połóż placek na blachę i piecz przez 5 minut – do momentu lekkiego zbrązowienia ciasta.

Składniki

  • 2,5-3 szklanek mąki pełnoziarnistej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody (lub ciut więcej w zależności od ciasta)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oliwy do posmarowania blachy
  • 1 czubata łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku (startego na tarce lub bardzo drobno posiekanego)

Wykonanie

  1. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotuj sos – po prostu wymieszaj wszystkie składniki.

Składniki

  • szklanka przecieru (nie koncentratu) pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano lub/i bazylii)

Wykonanie

  1. Posmaruj placki sosem i rozłóż mozzarellę.
  2. Cebulę posiekaj drobno, pieczarki pokrój na półplasterki – usmaż je lekko na niewielkiej ilości oleju.
  3. Rozłóż cebule i pieczarki równomiernie na plackach pizzy.
  4. Ułóż plastry pomidorów i indyka lub ulubionej szynki.
  5. Posyp pokrojonymi w plasterki oliwkami oraz startym, żółtym serem.
  6. Wstaw pizzę do piekarnika na około 10-15 minut.
  7. Będzie gotowa gdy brzegi ładnie się zarumienią 🙂
  8. Pizzę przed podaniem posyp rukolą.

Składniki

  • 10 plasterków szynki z indyka (wędzonej lub typu łososiowa) lub szynki serrano
  • 200 g sera żółtego light
  • dwie garście rukoli
  • czarne oliwki – około 150 g
  • 200 g pieczarek (możesz pominąć lub zamienić na inny ulubiony składnik)
  • 1 cebula
  • 200 g pomidorów
  • 55 g mozzarelli light

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz