Przepis na prostą ziemniaczaną zapiekankę w stylu francuskim, czyli tartiflette z serem raclette

Przepis na prostą ziemniaczaną zapiekankę w stylu francuskim, czyli tartiflette z serem raclette

Kuchnia francuska kojarzy się raczej z wystawnością, dbałością o produkty, lekkością. Ale francuska kuchnia regionalna, czy wręcz chłopska rządzi się trochę innymi prawami. Zapiekanka, którą zrobiłam to typowe danie francuskiej kuchni chłopskiej, bazujące na serze reblochon (produkowanym od średniowiecza miękkim serze o intensywnym zapachu).

Wystarczy dodać ziemniaki, cebulę, boczek i śmietanę i powstaje bardzo pożywne danie obiadowe, które nie wymaga zbytniego zaangażowania podczas przyrządzania. Oczywiście możecie się spotkać z wieloma wersjami podawania tej zapiekanki – ser najczęściej kroi się w słupki, ale można też pokroić go w kostkę, plastry lub przekroić wzdłuż i położyć okręgi na ziemniakach. Do francuskiego dania oczywiście pasuje francuskie wino ;p Zamiast białego wytrawnego (które trafiło już do zapiekanki) możecie podać młode czerwone.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i pokrój w dość grube plastry.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC.
  3. Boczek pokrój w kostkę. Obie cebule drobno posiekaj.
  4. Rozgrzej na dużej patelni łyżkę masła i podsmaż boczek przez około 2 minuty, dodaj cebulę i smaż aż stanie się miękka.
  5. Wlej wino i dodaj ziemniaki. Wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia.
  6. Dodaj śmietanę i przyprawy – proponuję po pół łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
  7. Naczynie, którego użyjesz do pieczenia, posmaruj tłuszczem – masłem lub olejem. Wyłóż połowę masy z ziemniakami i boczkiem.
  8. Ser pokrój na dość grube plastry. Podziel na dwie części. Jedną z nich ułóż na ziemniakach. Następnie wyłóż na ser masę ziemniaczaną, którą przykryjesz pozostałym serem.
  9. Wstaw całość do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny.
  10. Zapiekanka będzie gotowa, gdy ser zacznie lekko brązowieć.
  11. Z zapiekanką tradycyjnie podaje się sałatę lodową skropioną odrobiną oliwy i soku z cytryny.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 100 g wędzonego boczku w kawałku (pokroisz go w kostkę)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml crème fraîche  lub gęstej kwaśnej śmietany (o wysokim procencie tłuszczu)
  • 400 g sera raclette może być też reblochon (ale ten ekstremalnie pachnie ;p) ewentualnie dojrzały camembert
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • dodatkowo: sałata lodowa skropiona oliwą i sokiem z cytryny

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz