Kuchnia francuska kojarzy się raczej z wystawnością, dbałością o produkty, lekkością. Ale francuska kuchnia regionalna, czy wręcz chłopska rządzi się trochę innymi prawami. Zapiekanka, którą zrobiłam to typowe danie francuskiej kuchni chłopskiej, bazujące na serze reblochon (produkowanym od średniowiecza miękkim serze o intensywnym zapachu).
Wystarczy dodać ziemniaki, cebulę, boczek i śmietanę i powstaje bardzo pożywne danie obiadowe, które nie wymaga zbytniego zaangażowania podczas przyrządzania. Oczywiście możecie się spotkać z wieloma wersjami podawania tej zapiekanki – ser najczęściej kroi się w słupki, ale można też pokroić go w kostkę, plastry lub przekroić wzdłuż i położyć okręgi na ziemniakach. Do francuskiego dania oczywiście pasuje francuskie wino ;p Zamiast białego wytrawnego (które trafiło już do zapiekanki) możecie podać młode czerwone.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i pokrój w dość grube plastry.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC.
- Boczek pokrój w kostkę. Obie cebule drobno posiekaj.
- Rozgrzej na dużej patelni łyżkę masła i podsmaż boczek przez około 2 minuty, dodaj cebulę i smaż aż stanie się miękka.
- Wlej wino i dodaj ziemniaki. Wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Dodaj śmietanę i przyprawy – proponuję po pół łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
- Naczynie, którego użyjesz do pieczenia, posmaruj tłuszczem – masłem lub olejem. Wyłóż połowę masy z ziemniakami i boczkiem.
- Ser pokrój na dość grube plastry. Podziel na dwie części. Jedną z nich ułóż na ziemniakach. Następnie wyłóż na ser masę ziemniaczaną, którą przykryjesz pozostałym serem.
- Wstaw całość do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny.
- Zapiekanka będzie gotowa, gdy ser zacznie lekko brązowieć.
- Z zapiekanką tradycyjnie podaje się sałatę lodową skropioną odrobiną oliwy i soku z cytryny.
Składniki
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 100 g wędzonego boczku w kawałku (pokroisz go w kostkę)
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- 100 ml crème fraîche lub gęstej kwaśnej śmietany (o wysokim procencie tłuszczu)
- 400 g sera raclette może być też reblochon (ale ten ekstremalnie pachnie ;p) ewentualnie dojrzały camembert
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz czarny do smaku
- dodatkowo: sałata lodowa skropiona oliwą i sokiem z cytryny