Krewetki z mango w kokosowym sosie curry

Krewetki z mango w kokosowym sosie curry

Nie wiem czego jest więcej w tej potrawie – koloru czy smaku? 🙂 Danie, które wyczarowałam na niedzielny obiad je się najpierw oczami, a potem kubki smakowe szaleją z radości 🙂
Każdy kęs wywołuje uśmiech zadowolenia 🙂

Mam ostatnio postanowienie jedzenia większej ilości warzyw, więc dodaję je gdzie tylko się da 🙂 Tutaj pojawiła się papryka w trzech kolorach.
Ta propozycja to klasyczne krewetki na maśle z czosnkiem, połączone z aromatycznym, pełnym kolorowych papryk sosem curry. Jeśli lubicie mango (ja uwielbiam) to śmiało możecie je dorzucić – fajnie doda słodyczy całej potrawie.

Krewetki w sosie proponuję podać z ulubionym pieczywem lub z łagodnym ryżem jaśminowym.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Obierz i posiekaj drobno dwie cebule.
  2. Na dość dużej i głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuść 2 łyżki masła lub oleju kokosowego. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż ją co chwilę mieszając, aż zacznie lekko brązowieć.
  3. Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój ją w plasterki a potem przekrój jeszcze plasterki na połówki. Wrzuć do cebuli i wymieszaj. Zmniejsz ogień i smaż co jakiś czas mieszając.
  4. Na mniejsze patelni rozgrzej 2 łyżki masła lub oleju. Obierz czosnek i posiekaj ząbki na plasterki. Wrzuć na patelnię i zmniejsz ogień.
  5. Smaż przez chwilę a następnie dodaj mrożone krewetki wraz z ogonkami oraz łyżkę wiórek w kokosowych. Smaż na dużym ogniu przez około 3 minuty. Następnie wlej mleczko kokosowe i wymieszaj.
  6. Dodaj teraz kolejne składniki i przyprawy, czyli 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego, 3 łyżki pasty curry, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego / kuminu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chilli, 1/4 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  7. Zawartość mniejszej patelni, czyli krewetki z przyprawami przełóż do dużej patelni i wymieszaj całość, zmniejsz ogień i gotuj razem przez około 5 minut.
  8. Pokrój mango na kawałki.
  9. Pietruszkę umyj i posiekaj same listki.
  10. Do dania dodaj mango i posyp pietruszką.
  11. Podawaj z pieczywem lub z ryżem jaśminowym.

Składniki

  • 500 g mrożonych krewetek (oczyszczonych przed zamrożeniem)
  • 1 dojrzałe mango (opcjonalnie)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • łyżka wiórek  kokosowych
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • 1/3 kostki masła lub 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry (ze słoiczka)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego / kuminu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chilli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo – pieczywo lub ryż jaśminowy

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz