Z miłości do truskawek – przepis na domowe drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką

Z miłości do truskawek – przepis na domowe drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką

Nadszedł sezon na truskawki! Dziś mam dla Was sprawdzony przepis na domowe drożdżówki – przepyszne połączenie puszystego i miękkiego ciasta drożdżowego z soczystymi i delikatnymi kawałkami truskawek. To połączenie świeżości, słodyczy i kruchości sprawia, że sięgniesz po drugą porcję 🙂

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie ciasto drożdżowe

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj  drożdże i wymieszaj.
  2. Dodaj ciepłe mleko, roztopione masło i jajko do miski z suchymi składnikami. Wyrabiaj ciasto ręką lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą elastyczne ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej mleka; jeżeli jest zbyt wilgotne, dodaj trochę więcej mąki.
  3. Przenieś ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj je przez około 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
  5. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i ponownie wyrabiaj przez kilka minut. Następnie podziel ciasto na mniejsze kawałki i uformuj z nich małe kulki.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 75 g masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

Wykonanie

  1. Budyń wymieszaj z 100 ml mleka, resztę mleka zagotuj z cukrem.
  2. Zdejmij z ognia i powoli wlej mieszankę budyniową ciągle przy tym mieszając.
  3. Mieszaj aż budyń zgęstnieje.
  4. Pozostaw do ostygnięcia.
  5. Truskawki umyj, oczyść i pokrój na kawałki – np. na ćwiartki.

Składniki nadzienie

  • 700 g truskawek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie

  1. Na każdym kawałku ciasta, rozwałkuj je na płaski placek, a następnie nałóż na środek trochę budyniu i kilka kawałków truskawek. Wciśnij je lekko w budyń.. Powtórz ten krok dla reszty ciasta i nadzienia.
  2. Ułóż drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Pozostaw je na kolejne 10-15 minut, aby jeszcze nieco podrosły.
  3. Przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę, cukier i zimne masło w misce. Ugnieć składniki palcami, aż powstanie sypka masa. Posyp nią każdą drożdżówkę.
  4. Drożdżówki wstaw do rozgrzanego do 175oC piekarnika na około 20 – 25 minut. Będą gotowe gdy kruszonka i brzegi drożdżówek ładnie się przyrumienią.

Składniki kruszonka

  • 50 g mąki
  • 40 g cukru
  • 40 g masła, zimnego

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz