Danie zainspirowane dziełem Kingi Paruzel. Symfonia kolorów i smaków – w roli głównej znów łosoś, tym razem wdzięcznie zdominowany przez cytrusową salsę z kolorowej papryki. Całość, żeby było niebanalnie, podana z ziemniaczanym piurre ze skórką z pomarańczy i miętą. Idealny zestaw na kolację, jeśli ma być niezapomniana :p
Wykonanie ŁOSOŚ
- Umyj łososia, pozbądź się zbędnych łusek (jeśli masz wersję ze skórą) i niemile widzianych ości (pęseta pomoże ;p).
- Osusz filet ręcznikiem papierowym i podziel go na dwie porcje.
- Przypraw rybę solą, białym pieprzem, odrobiną soku z cytryny i połóż na posmarowanej olejem folii skórą do dołu.
- Na górę połóż plasterki cytryny.
- Zawiń i schowaj do lodówki na 2-3 godzin, a po upływie tego czasu wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut.
Składniki ŁOSOŚ
- filet z łososia
- cytryna
- sól i biały pieprz
- odrobina oleju
Wykonanie PIURRE ZIEMNIACZANE
- Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
- Odcedź i ugnieć je z dodatkiem masła. Dodaj skórkę z pomarańczy i posiekaną miętę.
- Delikatnie wymieszaj ziemniaki z ubitą wcześniej śmietaną.
Składniki PIURRE ZIEMNIACZANE
- 5oo g ziemniaków
- 50 ml śmietany 36%
- 1 łyżka masła
- skórka starta z 1 pomarańczy
- kilka listków świeżej mięty
- sól
Wykonanie
- Rozgrzej oliwę i wrzuć na patelnię drobno pokrojoną cebulę.
- Dodaj papryki pokrojone w dość drobną kostkę.
- Dokładnie umyj cytrusy.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy.
- Wyciśnij sok z połówki każdego owocu i wlej na patelnię.
- Duś pod przykryciem kilka minut, dodaj miód, startą skórkę z pomarańczy i starty imbir.
- Salsa powinna być gęsta, więc zredukuj ją, aż do zadowalającej Cię konsystencji.
- Dopraw solą i pieprzem i dodaj posiekaną kolendrę.
Składniki PAPRYKOWA SALSA
- 1 czerwona cebula
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 limonka
- oliwa do smażenia
- kawałek imbiru
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
- kolendra lub natka pietruszki