Łosoś w paprykowej salsie na ziemniaczanym piurre

Łosoś w paprykowej salsie na ziemniaczanym piurre

Danie zainspirowane dziełem Kingi Paruzel.  Symfonia kolorów i smaków – w roli głównej znów łosoś, tym razem wdzięcznie zdominowany przez cytrusową salsę z kolorowej papryki. Całość, żeby było niebanalnie,  podana z ziemniaczanym piurre ze skórką z pomarańczy i miętą. Idealny zestaw na kolację, jeśli ma być niezapomniana :p

Wykonanie ŁOSOŚ

  1. Umyj łososia, pozbądź się zbędnych łusek (jeśli masz wersję ze skórą) i niemile widzianych ości (pęseta pomoże ;p).
  2. Osusz filet ręcznikiem papierowym i podziel go na dwie porcje.
  3. Przypraw rybę solą, białym pieprzem, odrobiną soku z cytryny i połóż na posmarowanej olejem folii skórą do dołu.
  4. Na górę połóż plasterki cytryny.
  5. Zawiń i schowaj do lodówki na 2-3 godzin, a po upływie tego czasu wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut.

Składniki ŁOSOŚ

  • filet z łososia
  • cytryna
  • sól i biały pieprz
  • odrobina oleju

Wykonanie PIURRE ZIEMNIACZANE

  1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Odcedź i ugnieć je z dodatkiem masła. Dodaj skórkę z pomarańczy i posiekaną miętę.
  3. Delikatnie wymieszaj ziemniaki z ubitą wcześniej śmietaną.

Składniki PIURRE ZIEMNIACZANE

  • 5oo g ziemniaków
  • 50 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka masła
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • kilka listków świeżej mięty
  • sól

Wykonanie

  1. Rozgrzej oliwę i wrzuć na patelnię drobno pokrojoną cebulę.
  2. Dodaj papryki pokrojone w dość drobną kostkę.
  3. Dokładnie umyj cytrusy.
  4. Zetrzyj skórkę z pomarańczy.
  5. Wyciśnij sok z połówki każdego owocu i wlej na patelnię.
  6. Duś pod przykryciem kilka minut, dodaj miód, startą skórkę z pomarańczy i starty imbir.
  7. Salsa powinna być gęsta, więc zredukuj ją, aż do zadowalającej Cię konsystencji.
  8. Dopraw solą i pieprzem i dodaj posiekaną kolendrę.

Składniki PAPRYKOWA SALSA

  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • oliwa do smażenia
  • kawałek imbiru
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendra lub natka pietruszki

 

Dodaj komentarz