Miętowy krem z cukinii z prażonym słonecznikiem i fetą

Miętowy krem z cukinii z prażonym słonecznikiem i fetą

Lekki, orzeźwiający i sycący krem z cukinii stworzony po to, by studzić zmysły w te upalne dni.

Potrzebujesz:
©1 dużej, młodej cukinii
©2 ziemniaków
©1 małej cebuli
©1 ząbka czosnku
 © 750 ml bulionu (najlepiej warzywnego, ale drobiowy też się wkomponuje)
©posiekanej mięty – ilość zależy od elastyczności Twoich kubków smakowych – 1 łyżka to minimum J
©3 łyżki jogurtu greckiego (w wersji wegańskiej dodaj kolejnego ziemniaka)
©sól i biały pieprz
©odrobina masła do podsmażenia warzyw
Zrób mnie:

 

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Umytą cukinię (ze skórką) i obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię najpierw ziemniaki, a po minucie dorzuć cukinię i smaż przez kilka minut. Dolej do warzyw szklankę bulionu i duś pod przykryciem kilka minut. Następnie dolej pozostały bulion i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania wrzuć posiekaną miętę. Zdejmij z ognia. Przełóż jogurt do kubka i wymieszaj go z kilkoma łyżkami zupy. Powoli wlej go do zupy i wymieszaj. Całość zmiksuj i dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp krem prażonym na suchej patelni słonecznikiem i kostkami sera feta. Krem udekoruj miętą i podaj z grzankami. Świetnie smakuje lekko wystudzony.

Dodaj komentarz