Miętowy krem z cukinii z prażonym słonecznikiem i fetą

Miętowy krem z cukinii z prażonym słonecznikiem i fetą

Lekki, orzeźwiający i sycący krem z cukinii stworzony po to, by studzić zmysły w te upalne dni.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na maśle.
  2. Umytą cukinię (ze skórką) i obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię najpierw ziemniaki, a po minucie dorzuć cukinię i smaż przez kilka minut.
  3. Dolej do warzyw szklankę bulionu i duś pod przykryciem kilka minut.
  4. Następnie dolej pozostały bulion i gotuj przez 10 minut.
  5. Pod koniec gotowania wrzuć posiekaną miętę. Zdejmij z ognia.
  6. Przełóż jogurt do kubka i wymieszaj go z kilkoma łyżkami zupy.
  7. Powoli wlej go do zupy i wymieszaj.
  8. Całość zmiksuj i dopraw solą i pieprzem.
  9. Przed podaniem posyp krem prażonym na suchej patelni słonecznikiem i kostkami sera feta.
  10. Krem udekoruj miętą i podaj z grzankami.
  11. Świetnie smakuje lekko wystudzony.

Składniki

  • 1 duża, młoda cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 ml bulionu (najlepiej warzywnego, ale drobiowy też się wkomponuje)
  • posieka mięta – ilość zależy od elastyczności Twoich kubków smakowych – 1 łyżka to minimum 🙂
  • 3 łyżki jogurtu greckiego (w wersji wegańskiej dodaj kolejnego ziemniaka)
  • sól i biały pieprz
  • odrobina masła lub oleju do podsmażenia warzyw

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz