-
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na maśle.
-
Umytą cukinię (ze skórką) i obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię najpierw ziemniaki, a po minucie dorzuć cukinię i smaż przez kilka minut.
-
Dolej do warzyw szklankę bulionu i duś pod przykryciem kilka minut.
-
Następnie dolej pozostały bulion i gotuj przez 10 minut.
-
Pod koniec gotowania wrzuć posiekaną miętę. Zdejmij z ognia.
-
Przełóż jogurt do kubka i wymieszaj go z kilkoma łyżkami zupy.
-
Powoli wlej go do zupy i wymieszaj.
-
Całość zmiksuj i dopraw solą i pieprzem.
-
Przed podaniem posyp krem prażonym na suchej patelni słonecznikiem i kostkami sera feta.
-
Krem udekoruj miętą i podaj z grzankami.
-
Świetnie smakuje lekko wystudzony.