Zielone burgery drobiowe na białych szparagach z gremoladą

Zielone burgery drobiowe na białych szparagach z gremoladą

Zostałam przemytnikiem – przemycam przez granice ludzkich ograniczeń witaminy i minerały nieznanego dotąd dla niektórych pochodzenia. Poznaj lekkie burgery ze szpinakiem na białych afrodyzjakach w chrupiącej, aromatycznej oprawie.

Wykonanie BURGERY

  1. Szpinak wrzuć na patelnię, dodaj łyżkę oleju i 2 drobno posiekane ząbki czosnku.
  2. Duś przez kilka minut, co chwilę mieszając, aż ze szpinaku odparuje woda.
  3. Pozwól mu ostygnąć.
  4. Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku, jajka, zioła, przyprawy (nie żałuj ;p) i szpinak.
  5. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
  6. Mocząc dłonie w zimnej wodzie, formuj kotlety i smaż na natłuszczonej patelni przez kilka minut.
  7. Osobiście polecam alternatywne i zdrowsze rozwiązanie – wstawienie na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
  8. Wybór tej opcji umożliwi jednoczesne pieczenie szparagów i burgerów.

Składniki BURGERY

Potrzebujesz:

  • 500 g zmielonej piersi z kurczaka
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry, ewentualnie bazylii lub oregano
  • sól i pieprz
  • 300 g białych szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • do gremolady:

Wykonanie GRENOLADA

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wrzuć do niego chleb.
  2. Przytnij twarde końcówki szparagów i obierz je.
  3. Następnie je umyj, osusz i wymieszaj z oliwą.
  4. Drobno posiekany chleb połącz z czosnkiem, skórką z cytryny, natką pietruszki, solą i pieprzem.
  5. Posyp gremoladą szparagi, polej 1 łyżką oliwy i wstaw na 20 – 25 minut do piekarnika.
  6. Danie będzie gotowe, gdy szparagi będą miękkie, a gremolada zarumieniona (zostaw danie w piekarniku – nie wystygnie).
  7. Ułóż burgery na białych szparagach z chrupką gremoladą i przemyć do swojego organizmu to, co najcenniejsze 😀

Składniki GRENOLADA

  • 1 kromka suchego, wiejskiego chleba
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • ½ łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

Dodaj komentarz