Orientalny krem z dyni z dodatkiem mleka kokosowego, aromatyzowany świeżym imbirem i przyprawami curry

Orientalny krem z dyni z dodatkiem mleka kokosowego, aromatyzowany świeżym imbirem i przyprawami curry

Skoro przyszła jesień, to nadszedł czas na zabawy z dynią. Znajomi przywieźli mi z Turcji zestaw przypraw, który zainspirował mnie do zmodyfikowania klasycznego kremu z dyni. Powstała zupa wegańska o orientalnym pochodzeniu, a dynia potraktowana została na ostro – nie tylko ostrym nożem, ale i ostrymi dodatkami.

Wykonanie

  1. Pokrój dynię na kawałki, wyjmij z niej nasiona, a następnie obierz.
  2. Pomidory umyj i przekrój poziomo na pół.
  3. Nie obieraj cebuli, tylko ją przekrój.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz w nim dynię, cebulę, czosnek i pomidory (rozcięciem do góry) przez 70 minut lub trochę dłużej – dynia będzie upieczona gdy widelec będzie w nią wchodzić jak w masło.
  5. Ugotuj bulion warzywny – obierz i umyj włoszczyznę.
  6. Zalej 1,5 l zimnej wody, dodaj łyżeczkę oliwy, ziele angielskie, listki laurowe i 1 łyżeczkę soli.
  7. Gotuj na małym ogniu pod prawie całkowitym przykryciem aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
  8. Gotowy bulion przecedź przez sito i odłóż marchewki (można je dodaj do kremu).
  9. Ostudź warzywa a następnie obierz pomidory, cebulę i czosnek.
  10. Z pomidorów wyjmij i wyrzuć nasiona.
  11. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera.
  12. Dodaj marchewkę z bulionu.
  13. Rozdrobnij i stopniowo dodaj zimny bulion.
  14. Miksuj jeszcze chwilę, dodając oliwę i mleczko kokosowe.
  15. Przelej do garnka, dodaj starty imbir, pozostałe przyprawy i zagotuj.
  16. Spróbuj i dopraw do smaku.
  17. Zupę możesz podać z kleksami jogurtu greckiego i prażonymi pestkami dyni.
  18. Podniesienie temperatury ciała gwarantowane ;p

Składniki

  • średniej wielkości dynia (ok. 1 kg miąższu z dyni bez skóry i pestek powstaje po oczyszczeniu dyni ważącej około 1,5 – 1,7 kg)
  • 4 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku w łupinach
  • włoszczyzna, z której ugotujesz bulion – potrzebujesz 2 szklanek (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i pora, przyprawy)
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  •  1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka soku z limonki
  • oliwa (ok. 2 łyżki)
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka soku z limonki
  • ewentualnie też gęsty jogurt naturalny do dekoracji zupy
  • Plus orient w proszku (możesz zastąpić poniższe przyprawy 1 łyżką gotowej mieszanki curry)
  • ½ łyżeczki kolendry (najlepiej zmielonej w młynku do przypraw)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • prażone pestki z dyni do posypania


 




Dodaj komentarz