Krewetki w diabelskim sosie

Krewetki w diabelskim sosie

Krewetki w rozpalającym zmysły, diabelskim sosie  z aromatycznym i studzącym kubki smakowe ryżem.  Pomysł na szybką i nieskomplikowaną potrawę o właściwościach pobudzających ;p

Wykonanie

  1. Sparz cytrynę i zetrzyj z niej skórkę.
  2. Obierz i posiekaj dość drobno szalotkę, seler naciowy i ostrą paprykę.
  3. W tzn. międzyczasie postaw wodę na ogniu, posól  i ugotuj ryż.
  4. Usmaż na oliwie szalotki i seler naciowy, podaj paprykę, skórkę z cytryny, sól.
  5. Wrzuć krewetki i podsmaż chwilę wszystkie składniki, wlej wino i pozwól mu się ulatniać 🙂
  6. Gdy sos zredukuje się o ok. 1/3 , dodaj masło i wymieszaj z krewetkami.
  7. Posiekaj kolendrę i wymieszaj ją z ryżem.
  8. Smacznego 🙂

Składniki

  • 30 szt. krewetek z ogonkami (na 3 osoby)
  • 2 szalotki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 czerwona ostra papryka
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka białego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • pęczek kolendry
  • 2 szczypty soli
  • 200 g ryżu

Dodaj komentarz