Dzięki zabawie produktami kojarzonymi ze śniadaniem wielkanocnym powstała niesamowicie kolorowa i co najważniejsze smaczna sałatka z jajkiem, brokułem, szynką i pieczarkami. Jajko + brokuł to oczywiście sprawdzone i dobre połączenie, szynka też fajnie pasuje, ale pieczarki? No i właśnie pieczarki nadają charakter tej pozornie ułożonej i grzecznej sałatce. Musicie spróbować : )
Oryginalny przepis z ciekawą propozycją podania znajdziesz na blogu COOK&LOOK
Wykonanie
-
Zacznij od ugotowania na twardo jajek.
-
Posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na rozgrzany na patelni olej.
-
Podsmaż, aż do momentu, gdy cebula zacznie zmieniać kolor.
-
Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli.
-
Posól dwoma szczyptami soli i popieprz jedną szczyptą czarnego pieprzu.
-
Smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje z pieczarek pieczarkowy sos ; )
-
Zdejmij z ognia i pozwól pieczarkom się ostudzić.
-
Brokuł rozdziel na mniejsze różyczki i ugotuj je w osolonej wodzie (nie rozgotuj ;p), następnie odcedź i ostudź.
-
Szynkę pokrój w drobną kostkę.
-
Wróć do jajek, które już pewnie przestygły. Oddziel białka od żółtek.
-
Białka zetrzyj na średnich oczkach tarki, dodaj trochę majonezu – np. 1 łyżkę i wymieszaj.
-
Żółtka zetrzyj na tarce na średnich oczkach i wymieszaj z łyżką majonezu.
-
Wróć do różyczek brokułu. Posiekaj je dość drobno i wymieszaj z łyżką majonezu (wystarczy go naprawdę niedużo do lekkiego sklejenia zielonej warstwy, tak by było widać, że jest zielona ;p)
-
A teraz układanie warstw:Najpierw wyłóż pieczarki. Połóż na nie białą warstwę, czyli białka z majonezem. Wysyp kostki szynki i lekko dociśnij. Następnie wyłóż warstwę brokułową. Posmaruj wszystko żółtkami z majonezem.
-
Udekoruj sałatkę szczypiorkiem, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj na noc do lodówki, żeby warstwy mogły się zintegrować.
Składniki
- główka brokułu
- 450 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 250 g dobrej szynki
- 6 – 8 jajek w zależności od rozmiaru, który preferujesz ;p
- kilka łyżek majonezu
- odrobina oleju do usmażenia cebuli i pieczarek
- sól
- pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Wypróbuj koniecznie:
Wielkanocna, warstwowa sałatka z tuńczykiem i z krakersami
Najprostszy przepis na kaczkę pieczoną w rękawie
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Pingback: Wielkanocna, warstwowa sałatka z tuńczykiem i z krakersami – Eat Me Fit Me! :)
Pingback: Najprostszy przepis na kaczkę pieczoną w rękawie – Eat Me Fit Me! :)