Warstwowa sałatka z jajkiem i szynką na wielkanocny stół

Warstwowa sałatka z jajkiem i szynką na wielkanocny stół

Dzięki zabawie produktami kojarzonymi ze śniadaniem wielkanocnym powstała niesamowicie kolorowa i co najważniejsze smaczna sałatka z jajkiem, brokułem, szynką i pieczarkami. Jajko + brokuł to oczywiście sprawdzone i dobre połączenie, szynka też fajnie pasuje, ale pieczarki? No i właśnie pieczarki nadają charakter tej pozornie ułożonej i grzecznej sałatce. Musicie spróbować : )

Oryginalny przepis z ciekawą propozycją podania znajdziesz na blogu COOK&LOOK

Wykonanie

  1. Zacznij od ugotowania na twardo jajek.
  2. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na rozgrzany na patelni olej.
  3. Podsmaż, aż do momentu, gdy cebula zacznie zmieniać kolor.
  4. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli.
  5. Posól dwoma szczyptami soli i popieprz jedną szczyptą czarnego pieprzu.
  6. Smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje z pieczarek pieczarkowy sos ; )
  7. Zdejmij z ognia i pozwól pieczarkom się ostudzić.
  8. Brokuł rozdziel na mniejsze różyczki i ugotuj je w osolonej wodzie (nie rozgotuj ;p), następnie odcedź i ostudź.
  9. Szynkę pokrój w drobną kostkę.
  10. Wróć do jajek, które już pewnie przestygły. Oddziel białka od żółtek.
  11. Białka zetrzyj na średnich oczkach tarki, dodaj trochę majonezu – np. 1 łyżkę i wymieszaj.
  12. Żółtka zetrzyj na tarce na średnich oczkach i wymieszaj z łyżką majonezu.
  13. Wróć do różyczek brokułu. Posiekaj je dość drobno i wymieszaj z łyżką majonezu (wystarczy go naprawdę niedużo do lekkiego sklejenia zielonej warstwy, tak by było widać, że jest zielona ;p)
  14. A teraz układanie warstw:Najpierw wyłóż pieczarki. Połóż na nie białą warstwę, czyli białka z majonezem. Wysyp kostki szynki i lekko dociśnij. Następnie wyłóż warstwę brokułową. Posmaruj wszystko żółtkami z majonezem.
  15. Udekoruj sałatkę szczypiorkiem, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj na noc do lodówki, żeby warstwy mogły się zintegrować.

Składniki

  • główka brokułu
  • 450 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 250 g dobrej szynki
  • 6 – 8 jajek w zależności od rozmiaru, który preferujesz ;p
  • kilka łyżek majonezu
  • odrobina oleju do usmażenia cebuli i pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

 

Wypróbuj koniecznie:

Wielkanocna, warstwowa sałatka z tuńczykiem i z krakersami

przepis-salatka-wielkanoc-jajka-tunczyk-krakersy-szczypior

Najprostszy przepis na kaczkę pieczoną w rękawie

dsc_0350

3 komentarze

  1. Anonimowy

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

  2. Pingback: Wielkanocna, warstwowa sałatka z tuńczykiem i z krakersami – Eat Me Fit Me! :)

  3. Pingback: Najprostszy przepis na kaczkę pieczoną w rękawie – Eat Me Fit Me! :)

Dodaj komentarz