Szukasz ciekawych pomysłów na potrawy na wielkanocny stół? Polecam sałatkę z krakersami, a w zasadzie taki słony torcik, który przygotowuje się błyskawicznie (wiem, jak cenna jest każda minuta w przedświątecznym zabieganiu). Pięknie się prezentuje, wzbudza ciekawość i dzięki klasycznemu połączeniu jajek i tuńczyka, smakuje obłędnie : ) Nie muszę chyba dodawać, że fajnie przełamuje nudne śniadanie świąteczne, od którego nikt nie wymaga niczego więcej niż kiełbasa, szyneczka i jajka z chrzanem. Uwierzcie mi, że nikt się nie będzie się spodziewać tuńczyka na wielkanocnym stole ;p A kolory sałatki są tak bajeczne, że nie wyobrażam sobie jej nie zrobić w tym roku : )
Wykonanie
-
Zacznij od ugotowania jajek.
-
Ostudź je i obierz.
-
Przekrój wzdłuż na pół i oddziel białka od żółtek.
-
Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i połącz z 3 łyżkami majonezu, dopraw pieprzem.
-
Żółtka rozdrobnij przy pomocy widelca.
-
Tuńczyka wyciśnij z oleju i dodaj do niego bardzo drobno posiekaną cebulę.
-
Dodaj paprykę i wymieszaj.
-
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z pozostałym majonezem, po czym dopraw pieprzem.
-
Na desce do krojenia lub talerzyku rozłóż warstwę krakersów – dokładnie 9 szt., wyłóż najpierw ser z majonezem, następnie kolejną warstwę krakersów, na nie połóż tuńczyka, i znów warstwę krakersów.
-
Wszystkie warstwy dociśnij.
-
Teraz wyłóż białka z majonezem i na nie żółtka.
-
Dobrze jest zrobić sałatkę dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce zawiniętą w folię (żeby zapach tuńczyka nie rywalizował z zapachem wędzonek ;p ).
-
Tuż przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem, możesz pokroić sałatkę jak ciasto – na porcje odpowiadające wielkością krakersom.
Składniki
- 180 g tuńczyka w oleju
- 30 g cebuli
- 200 g sera żółtego
- 3 jajek
- 6 łyżek majonezu (w wersji lżejszej – jogurtu greckiego)
- słodka papryka w proszku
- pieprz
- szczypiorek
- 27 szt. solonych krakersów
Wypróbuj koniecznie:
Warstwowa sałatka z jajkiem i szynką na wielkanocny stół
Najprostszy przepis na kaczkę pieczoną w rękawie
Pingback: Warstwowa sałatka z jajkiem i szynką na wielkanocny stół – Eat Me Fit Me! :)
Pingback: Najprostszy przepis na kaczkę pieczoną w rękawie – Eat Me Fit Me! :)