Bardzo zdrowa przekąska, dla tych którzy lubią podjadać ;p W składzie samo zdrowie – buraki, nasiona słonecznika, mąka jaglana i miód a do tego ciasteczka są bez cukru, glutenu i jajek 🙂
Przepis inspirowany dietą Ani Lewandowskiej, która w wersji „Wyzwanie wojowniczki” wyklucza pszenicę, GMO i przetworzoną żywność , zawiera produkty sezonowe oraz zdrowe tłuszcze, wyklucza gluten, wyklucza nabiał krowi , laktozę i strączki.
Wykonanie
- Dobrze jest ugotować dzień wcześniej buraki – troszkę to trwa a potem jeszcze trzeba czekać na ostygnięcie buraków ;/
- Ugotuj buraki ze skórką (czas gotowania w zależności od wielkości – około 40 min.)
- Gdy buraki wystygną obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
- Do naczynia od blendera (najlepiej wysokie) wrzuć buraki, dodaj mąkę, pestki słonecznika, len, wanilię, cynamon i miód.
- Wszystkie składniki zblenduj dokładnie.
- Nakładaj na papier do pieczenia lub posmarowaną cienką warstwą oleju blachę masę o wielkości klasycznych okrągłych ciastek
- Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut.
Składniki
- 2 dość duże buraki około 300 g
- 5 łyżek mąki jaglanej ok. 50 g
- 1 łyżka nasion słonecznika ok. 10 g
- 2 łyżeczki nasion lnu ok. 8 g
- 1 łyżka miodu pszczelego ok. 20 g
- ziarenka z laski wanilii – około 2 g ewentualnie ½ opakowania cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego ok. 4 g
Super sposób na przemycenie buraka dzieciom 🙂
Wyglądają smacznie ale czy one zębów nie połamią ? 🙂
Super wyglądają w takim kolorze 😉
Nie próbowałam nigdy ciastek z buraka ! W sumie to żadnego ciasta ani do niczego na słodko… Chyba czas to zmienić 🙂
Aniu, wypróbuj w takim razie w pierwszej kolejności to ciasto: http://eatmefitme.pl/2015/12/ciasto-bardzo-czekoladowe-z-pieczonymi-burakami.html i na zawsze zakochasz się w burakach na słodko 🙂
Jak gotuję buraki, to hurtowo by miec na dłużej. ciekawy przepis 🙂
I można je wykorzystać do innych przepisów 🙂 To jest chyba jedyny minus buraków – trzeba je dłuuuugo gotować ;/
uwielbiam wszystko co ma w sobie buraka!!!
Wyglądają dość dziwnie ale może smakowo by nam podpasowały. 🙂
Tak mnie zaintrygowały, ze jutro sobie zrobię:) Dziękuję za tak fajny przepis:)
Wygląda super! Zaintrygował mnie ten przepis 🙂