Ciasto bez cukru, masła i mąki pszennej, czyli bardzo zdrowy sernik z żurawiną w polewie daktylowo-kakaowej

Ciasto bez cukru, masła i mąki pszennej, czyli bardzo zdrowy sernik z żurawiną w polewie daktylowo-kakaowej

Przedstawiam sernik, z którego wykluczyłam niezdrowe elementy. Czym zastąpić cukier? Małą ilością miodu, bananem, daktylami czy słodziutką żurawiną. Z czego zrobić kruchy spód, żeby nie było w nim masła i mąki?

To proste – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić daktylami i kakao. Dzięki takim kombinacjom ciasto nie zawiera cukru i mąki pszennej, nie ma w nim też tłuszczy (oprócz tych pochodzących z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Gdy użyjemy sera w wersji bardzo odtłuszczonej, ciasto można jest z czystym sumieniem ;D

Wiem, że dziś jest szaleństwo pączkowe, ale gdy zaspokoimy swoje żądze i dopadną wyrzuty sumienia, zawsze można w weekend przygotować dużo zdrowszą wersję słodkiej chwili przyjemności ;p

Zapraszam do eksperymentowania 😀

przepis-ciasto-bez-cukru-bez-maki-dietetyczny-sernik-zdrowa-czekoladowa-polewa-daktyle-zurawina-banan2

Wykonanie CIASTO

  1. Najpierw zrób „kruchy” spód sernika 🙂 Przy pomocy widelca zgnieć banana.
  2. Do miseczki z pogniecionym bananem wsyp płatki i wszystko wymieszaj.
  3. Wyłóż niedużą blaszkę (małą okrągłą lub kwadratową – moja blaszka – śr. 22 cm, poj. 2.2 l) papierem do pieczenia i wyłóż na niego bananową masę.
  4. Wyrównaj masę i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
  5. Teraz zajmij się częścią serową 🙂 Oddziel żółtka i białka. Ubij białka na sztywną pianę.
  6. Dodaj 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksuj z białkami. Dodaj żółtka, miód i ser i wszystko dokładnie zmiksuj.
  7. Wrzuć do masy 3 garście żurawiny i wymieszaj przy pomocy szpatułki.
  8. Masę serową przełóż na podpieczony, bananowy spód ciasta.
  9. Wstaw ciasto po piekarnika – tym razem ustaw go na 160 stopni Celsjusza i piecz wszystko przez 60 minut.
  10. Gdy ciasto przestygnie, polej je polewą z daktylami. Przepis na polewę czekoladową poniżej.

Składniki CIASTO

  • 1 kg serka homogenizowanego 0% tłuszczu lub sera chudego zmielonego (wtedy dodaj dodatkową łyżkę miodu)
  • 145 g banana – czyli 1 duży banan
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 60 g (2 łyżki) miodu
  • 2 jajka
  • 19 g (1 czubata łyżka) mąki ziemniaczanej
  • 90 g, czyli 3 garście żurawiny suszonej

Wykonanie POLEWA

  1. Zalej daktyle wrzątkiem – użyj tylko takiej ilości wody, żeby pokryła daktyle.
  2. Odstaw je na 10 minut.
  3. Zblenduj daktyle, a gdy masa nie będzie już miała grudek, dodaj kakao i wszystko wymieszaj.
  4. Gdyby polewa była zbyt rzadka – dosyp odrobinę kakao.

Składniki POLEWA

  • 100 g (2 garście) daktyli
  • 100 ml wody
  • 50 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • opcjonalnie banan i płatki migdałów do dekoracji

przepis-ciasto-bez-cukru-bez-maki-dietetyczny-sernik-zdrowa-czekoladowa-polewa-daktyle-zurawina-banan3 przepis-ciasto-bez-cukru-bez-maki-dietetyczny-sernik-zdrowa-czekoladowa-polewa-daktyle-zurawina-banan4 przepis-ciasto-bez-cukru-bez-maki-dietetyczny-sernik-zdrowa-czekoladowa-polewa-daktyle-zurawina-banan6

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

8 komentarzy

  1. Wygląda zjawiskowo i pysznie 🙂

  2. Serniki lubię! A bez mąki pszennej, to już w ogóle cudo 🙂

  3. Pychotka, takich nigdy nie odmawiam!

  4. Mniam! Wygląda pysznie!

  5. Fantastyczny! W weekend będzie u mnie w domu 🙂

  6. Zdecydowanie w moim stylu <3 podkradam do testowania 😉

  7. Wygląd, prostota wykonania i zapewne genialny smak. 😉

Dodaj komentarz