Przedstawiam sernik, z którego wykluczyłam niezdrowe elementy. Czym zastąpić cukier? Małą ilością miodu, bananem, daktylami czy słodziutką żurawiną. Z czego zrobić kruchy spód, żeby nie było w nim masła i mąki?
To proste – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić daktylami i kakao. Dzięki takim kombinacjom ciasto nie zawiera cukru i mąki pszennej, nie ma w nim też tłuszczy (oprócz tych pochodzących z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Gdy użyjemy sera w wersji bardzo odtłuszczonej, ciasto można jest z czystym sumieniem ;D
Wiem, że dziś jest szaleństwo pączkowe, ale gdy zaspokoimy swoje żądze i dopadną wyrzuty sumienia, zawsze można w weekend przygotować dużo zdrowszą wersję słodkiej chwili przyjemności ;p
Zapraszam do eksperymentowania 😀
Wykonanie CIASTO
Najpierw zrób „kruchy” spód sernika 🙂 Przy pomocy widelca zgnieć banana.
Do miseczki z pogniecionym bananem wsyp płatki i wszystko wymieszaj.
Wyłóż niedużą blaszkę (małą okrągłą lub kwadratową – moja blaszka – śr. 22 cm, poj. 2.2 l) papierem do pieczenia i wyłóż na niego bananową masę.
Wyrównaj masę i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
Teraz zajmij się częścią serową 🙂 Oddziel żółtka i białka. Ubij białka na sztywną pianę.
Dodaj 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksuj z białkami. Dodaj żółtka, miód i ser i wszystko dokładnie zmiksuj.
Wrzuć do masy 3 garście żurawiny i wymieszaj przy pomocy szpatułki.
Masę serową przełóż na podpieczony, bananowy spód ciasta.
Wstaw ciasto po piekarnika – tym razem ustaw go na 160 stopni Celsjusza i piecz wszystko przez 60 minut.
Gdy ciasto przestygnie, polej je polewą z daktylami. Przepis na polewę czekoladową poniżej.
Składniki CIASTO
1 kg serka homogenizowanego 0% tłuszczu lub sera chudego zmielonego (wtedy dodaj dodatkową łyżkę miodu)
145 g banana – czyli 1 duży banan
100 g płatków owsianych górskich
60 g (2 łyżki) miodu
2 jajka
19 g (1 czubata łyżka) mąki ziemniaczanej
90 g, czyli 3 garście żurawiny suszonej
Wykonanie POLEWA
Zalej daktyle wrzątkiem – użyj tylko takiej ilości wody, żeby pokryła daktyle.
Odstaw je na 10 minut.
Zblenduj daktyle, a gdy masa nie będzie już miała grudek, dodaj kakao i wszystko wymieszaj.
Gdyby polewa była zbyt rzadka – dosyp odrobinę kakao.
Składniki POLEWA
100 g (2 garście) daktyli
100 ml wody
50 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
opcjonalnie banan i płatki migdałów do dekoracji
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
Wygląda zjawiskowo i pysznie 🙂
Dzięki MAgdaleno 🙂 W sumie to takie jest to ciasto ;p
Serniki lubię! A bez mąki pszennej, to już w ogóle cudo 🙂
Pychotka, takich nigdy nie odmawiam!
Mniam! Wygląda pysznie!
Fantastyczny! W weekend będzie u mnie w domu 🙂
Zdecydowanie w moim stylu <3 podkradam do testowania 😉
Wygląd, prostota wykonania i zapewne genialny smak. 😉
Koniecznie muszę wypróbować.