Sałatka z kurczakiem, jarmużem i winogronami w chrupiącej posypce z nasion chia i orzeszków piniowych

Sałatka z kurczakiem, jarmużem i winogronami w chrupiącej posypce z nasion chia i orzeszków piniowych

z dodatkiem parmezanu, a wszystko w obłędnym sosie ze skarmelizowanego octu balsamicznego.

Lepszej fuzji smaków na kolację sobie nie można wyobrazić 🙂

Wykonanie

  1. Jarmuż, jeśli masz umyty, porwij na mniejsze części – odrzuć najbardziej twarde części.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego, wrzuć jarmuż i smaż około 3-4 minuty.
  3. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na odrobinie oleju kokosowego, przyprawiając ją szczyptą soli i czarnego pieprzu.
  4. Ze szpinaku oderwij ogonki.
  5. Na talerze wyłóż jarmuż, posyp liśćmi szpinaku.
  6. Dodaj pokrojone na pół winogrona, kurczaka, pokrojony w kostkę ser.
  7. Posyp nasionami chia i orzeszkami piniowymi.
  8. Na wierzch zetrzyj odrobinę parmezanu.

Składniki

  • 200 g jarmużu
  • 100 g szpinaku typu baby
  • 150 g kurczaka
  • 30 g parmezanu
  • 1 łyżka ziaren chia
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub kokosowego
  • 100 g sera camembert light lub fety
  • 150 g ciemnych winogron

Wykonanie

  1. Cukier wsyp na suchą patelnię, na małym palniku i na małym ogniu zostaw do procesu topienia – nie mieszaj 🙂
  2. Po kilku minutach cukier zacznie się topić, teraz możesz delikatnie wymieszać, by rozpuściły się wszystkie grudki.
  3. Stopniowo wlewaj ocet – uważaj na reakcję – chwilowy ostry zapach i awanturę na patelni – wszystko to powinno się wydarzyć ;p
  4. Podgrzewaj na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu – około 7 minut.
  5. Jeśli cukier Ci się poskleja, pozwól wystygnąć miksturze, a potem znów ją na bardzo małym ogniu podgrzej tym razem mieszając od początku – skarmelizowany cukier się rozpuści.
  6. Sosu wychodzi spora porcja, jeśli nie zużyjesz całości do polania sałatki, możesz ją przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

Składniki

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 75 ml octu balsamicznego najlepiej z czerwonych winogron 🙂

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz