z dodatkiem parmezanu, a wszystko w obłędnym sosie ze skarmelizowanego octu balsamicznego.
Lepszej fuzji smaków na kolację sobie nie można wyobrazić 🙂
Wykonanie
- Jarmuż, jeśli masz umyty, porwij na mniejsze części – odrzuć najbardziej twarde części.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego, wrzuć jarmuż i smaż około 3-4 minuty.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na odrobinie oleju kokosowego, przyprawiając ją szczyptą soli i czarnego pieprzu.
- Ze szpinaku oderwij ogonki.
- Na talerze wyłóż jarmuż, posyp liśćmi szpinaku.
- Dodaj pokrojone na pół winogrona, kurczaka, pokrojony w kostkę ser.
- Posyp nasionami chia i orzeszkami piniowymi.
- Na wierzch zetrzyj odrobinę parmezanu.
Składniki
- 200 g jarmużu
- 100 g szpinaku typu baby
- 150 g kurczaka
- 30 g parmezanu
- 1 łyżka ziaren chia
- 30 g orzeszków piniowych
- 1 łyżka oleju sezamowego lub kokosowego
- 100 g sera camembert light lub fety
- 150 g ciemnych winogron
Wykonanie
- Cukier wsyp na suchą patelnię, na małym palniku i na małym ogniu zostaw do procesu topienia – nie mieszaj 🙂
- Po kilku minutach cukier zacznie się topić, teraz możesz delikatnie wymieszać, by rozpuściły się wszystkie grudki.
- Stopniowo wlewaj ocet – uważaj na reakcję – chwilowy ostry zapach i awanturę na patelni – wszystko to powinno się wydarzyć ;p
- Podgrzewaj na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu – około 7 minut.
- Jeśli cukier Ci się poskleja, pozwól wystygnąć miksturze, a potem znów ją na bardzo małym ogniu podgrzej tym razem mieszając od początku – skarmelizowany cukier się rozpuści.
- Sosu wychodzi spora porcja, jeśli nie zużyjesz całości do polania sałatki, możesz ją przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.
Składniki
- 100 g cukru trzcinowego
- 75 ml octu balsamicznego najlepiej z czerwonych winogron 🙂