A gdyby tak na wigilijny lub świąteczny stół wprowadzić trochę kolorów i ponadprzeciętnie zdrowych produktów w postaci dietetycznej sałatki? A gdyby podać ją w taki sposób, że na sam widok, każdy ma na nią niesamowitą ochotę?
Jeśli szukacie pomysłu na świąteczną sałatkę, przy której się nie napracujecie i która z pewnością nie będzie kolejną banalną czy też ciężką świąteczną potrawą, to proponuję wypróbować ten przepis 🙂 Sałatka jest niesłychanie lekka, świeża a przy tym bardzo aromatyczna i chrupiąca – chrupią liście szpinaku i rukoli, pestki dyni i granatu, do tego są soczyste mandarynki i delikatny łosoś z odrobiną pokruszonej fety. Wszystko polane sosem musztardowo-miodowym, który stuningowałam sokiem z granatu i odrobiną sosu sojowego (możecie dać szczyptę soli). Całość tworzy prawdziwą fuzję smaków – miesza się słony ze słodkawym, lekko gorzki z lekko pikantnym i trudno się tej fuzji oprzeć 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie SAŁATKA
- Umyj i osusz liście szpinaku i rukoli. Wyłóż je na duży, a raczej bardzo duży talerz zostawiając wolny środek.
- Łososia pokrój dość drobno i rozłóż na liściach szpinaku i rukoli.
- Fetę pokrusz dość drobno i posyp nią łososia.
- Nad miseczką przekrój granat na pół, wydrąż z niego pestki, oczyść je z błonek. Sok zachowaj. Rozsyp ziarna na sałatce.
- Obierz mandarynki, oczyść je z białych błonek i poukładaj kawałki na sałatce.
- Posyp wszystko prażonymi pestkami dyni (praż około 30 sekund na gorącej patelni).
Składniki SAŁATKA
- 100 g wędzonego łososia
- 150 g szpinaku typu baby
- 100 g rukoli
- 1 duży granat
- 50 g sera typu feta
- 4 mandarynki
- 50 g pestek z dyni
Wykonanie SOS
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Przelej sos do miseczki lub sosjerki i postaw wewnątrz „wieńca”.
Składniki SOS
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy
- sok z 1 granata
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie) lub szczypta soli