Sałatka z kaszą gryczaną, orzechami, serem feta i suszonymi pomidorami

Sałatka z kaszą gryczaną, orzechami, serem feta i suszonymi pomidorami

Lekka sałatka z kaszą gryczaną jest świetnym pomysłem na zdrowy lunch! Przepis na sałatkę z kaszą dostałam od Ani, która zabierała ją tysiące razy do pracy i nadal jest nią zachwycona : )

Jak zrobić sałatkę? Wystarczy ugotować kaszę, podsmażyć cebulkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. A i jeszcze, gdy miałam projekt jedzenia tylko ciepłych posiłków, testowałam ją podgrzewaną, ale w wersji bez ogórków – była przede wszystkim przepyszna! a zdrowa tylko przy okazji ;P
Przepis dobrze nadaje się do wszelkich modyfikacji – gdy nie lubicie któregoś ze składników – może zostać pominięty (oprócz kaszy oczywiście) lub możecie dorzucić coś z lodówki, na co macie tego dnia ochotę. Oczywiście podane składniki gwarantują, że niemalże zakochacie się w sałatce od pierwszego widelca ;p – będzie sycąca, chrupiąca i przede wszystkim idealnie zbalansowana pod kątem różnych smaków – takie zachwycające tasting spoon.

 

Wykonanie

  1. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie i przestudź.
  2. Cebulę pokrój dość drobno i zeszklij na patelni, odstaw do ostygnięcia.
  3. Pokrój pomidory na paski, ogórki w kostkę a pietruszkę posiekaj.
  4. Odcedź i przepłucz kukurydzę.
  5. Fetę pokrusz w palcach lub pokrój w drobną kostkę.
  6. Orzechy możesz posiekać, ale nie zbyt drobno – niech nie giną w sałatce i są wyczuwalne.
  7. Możesz je lekko podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
  8. Połącz wszystkie składniki i wstaw sałatkę na godzinę do lodówki.

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 250 g fety lub opakowania (270 g) sera typu feta
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • pęczek pietruszki
  • garść ulubionych orzechów (najlepiej włoskich ;p)
  • 4 ogórki konserwowe
  • odrobina oleju do usmażenia cebuli

Dodaj komentarz