Lekka sałatka z kaszą gryczaną jest świetnym pomysłem na zdrowy lunch! Przepis na sałatkę z kaszą dostałam od Ani, która zabierała ją tysiące razy do pracy i nadal jest nią zachwycona : )
Jak zrobić sałatkę? Wystarczy ugotować kaszę, podsmażyć cebulkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. A i jeszcze, gdy miałam projekt jedzenia tylko ciepłych posiłków, testowałam ją podgrzewaną, ale w wersji bez ogórków – była przede wszystkim przepyszna! a zdrowa tylko przy okazji ;P
Przepis dobrze nadaje się do wszelkich modyfikacji – gdy nie lubicie któregoś ze składników – może zostać pominięty (oprócz kaszy oczywiście) lub możecie dorzucić coś z lodówki, na co macie tego dnia ochotę. Oczywiście podane składniki gwarantują, że niemalże zakochacie się w sałatce od pierwszego widelca ;p – będzie sycąca, chrupiąca i przede wszystkim idealnie zbalansowana pod kątem różnych smaków – takie zachwycające tasting spoon.
Wykonanie
-
Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie i przestudź.
-
Cebulę pokrój dość drobno i zeszklij na patelni, odstaw do ostygnięcia.
-
Pokrój pomidory na paski, ogórki w kostkę a pietruszkę posiekaj.
-
Odcedź i przepłucz kukurydzę.
-
Fetę pokrusz w palcach lub pokrój w drobną kostkę.
-
Orzechy możesz posiekać, ale nie zbyt drobno – niech nie giną w sałatce i są wyczuwalne.
-
Możesz je lekko podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
-
Połącz wszystkie składniki i wstaw sałatkę na godzinę do lodówki.
Składniki
- 200 g kaszy gryczanej
- 250 g fety lub opakowania (270 g) sera typu feta
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- ½ puszki kukurydzy
- 1 duża cebula
- pęczek pietruszki
- garść ulubionych orzechów (najlepiej włoskich ;p)
- 4 ogórki konserwowe
- odrobina oleju do usmażenia cebuli