Naładowana żelazem, wapniem, magnezem i sporą ilością kwasu foliowego sycąca zupa z pospolitego buraka, który podczas pieczenia nabiera niesamowitych aromatów : ) Niepozorne buraki mają właściwości lecznicze! Zawierają antocyjany (takie jak w czerwonym winie), które poprawiają odporność, opóźniają starzenie się komórek i mogą zapobiegać wystąpieniu nowotworów.
Żeby nie było nudno dodałam trochę niepospolitych składników – mleko i olej kokosowy, sok z limonki, ocet balsamiczny. W ten sposób powstała wersja wegańska, sycąca dzięki ziemniakom i pestkom ze słonecznika. Jeśli macie ochotę dodajcie trochę pokruszonej fety – fajnie przełamie słodycz buraków i lekko kwaśny smak limonki.
Wykonanie
-
Ustaw temp. w piekarniku na 180 st. C.
-
Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, szczyptą soli i pieprzu cytrynowego.
-
Przygotuj sobie kawałki folii aluminiowej, w którą zawiniesz za chwile buraki.
-
Umyj dokładnie buraki, układaj na folii i polej mieszanką oliwy z octem. Zawiń je w folię i wstaw do piekarnika na ok. godzinę.
-
Posiekaj drobno cebulę i czosnek, obierz i pokrój w małą kostkę ziemniaki.
-
Gdy buraki się upieką, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
-
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego. Podsmaż czosnek z cebulą, po chwili dodaj ziemniaki i mieszając smaż przez ok. 5 minut.
-
Wrzuć na patelnie upieczone buraki, chwilkę podsmaż i zalej wywarem.
-
Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 min.
-
Dodaj mleko kokosowe i sok z limonki, wsyp szczyptę soli i pieprzu, a potem doprowadź do wrzenia.
-
Zmiksuj zupę na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
-
Przed podaniem możesz, kierując się potrzebami kubków smakowych, posypać krem: pokruszoną fetą, prażonym słonecznikiem lub posiekaną pietruszką.
-
Zupa jest sycąca ale jako towarzystwo świetnie też się sprawdzą kromki zgrillowanej bagietki.
Składniki
- 1 kg umytych dokładnie buraków o podobnej wielkości
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku też drobno posiekanych
- 1 l wywaru warzywnego
- 1 szklanka mleka koksowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cytrynowego (ewentualnie czarnego)
- szczypta cukru trzcinowego
opcjonalnie:
- 50 g fety
- garść uprażonych ziaren słonecznika
- 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
- grzanki z bagietki
Smacznie :)!