Czy myśląc o śniadaniu, często wpadacie na pomysł „jajka”, a potem nagle pojawia się pustka w głowie i kończy się na jajecznicy? No właśnie. Uwierzcie mi, że znając upodobania najbliższych, niesamowicie łatwo jest przygotować niebanalne śniadanie, którego bazą będą jajka.
Dlaczego? Bo te świetnie komponują się z wieloma produktami, szczególnie wtedy, gdy podajemy je w formie frittaty, czyli smażonego omletu z warzywnymi dodatkami. Dodawać do frittaty można praktycznie wszystko, dobrze byłoby jednak, by wśród wybranych przez nas produktów było coś wyrazistego w smaku np. suszone pomidory, wędzony łosoś, ser pleśniowy, oliwki, aromatyczna szynka itp.
Stworzony przeze mnie przepis na omlet z łososiem jest lekką wariacją na temat tarty serowej z łososiem i pomidorkami oraz formy omletu na śniadanie, który zamiast wylądować na patelni trafił do piekarnika 🙂 Wypróbujcie koniecznie – zachwyt daniem gwarantowany 😉
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Umyj pomidorki i poprzekrajaj je na połówki.
Oliwki pokrój w plasterki, fetę pokrój w kostkę.
Łososia pokrój na kawałki wielkości około 1,5 – 2 cm.
Bazylię umyj i porwij na kawałki liski z połowy krzaczka.
Rozbij jajka do dużej miski, dodaj po pół łyżeczki czarnego pieprzu i ziół prowansalskich. Wymieszaj widelcem. Soli nie dodawałam ze względu na to, że to sól ;p i na to, że słona jest feta oraz łosoś, co w zupełności wystarczy, gdy składniki się połączą z jajkami.
Dodaj do masy jajecznej pozostałe składniki, czyli łososia, pomidorki, fetę, oliwki i liście bazylii.
Możesz dodać też trochę sera żółtego, parmezanu lub mozzarelli, które dodadzą trochę kremowości (i kalorii ;p) daniu.
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stopni Celsjusza.
Formę do zapiekania – naczynie ceramiczne lub naczynie żaroodporne, czy nawet blaszkę posmaruj olejem na dnie i po brzegach. Przelej ciasto.
Wstaw omlet do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
I wcinaj na zdrowie 🙂
Składniki
6-7 jajek
10 pomidorków koktajlowych czerwonych
10 pomidorków koktajlowych żółtych lub ½ dużego żółtego pomidora
20 czarnych oliwek bez pestek
100 g sera typu feta
70 g łososia wędzonego
½ łyżeczki pieprzu czarnego
½ łyżeczki ziół prowansalskich
½ pęczka bazylii
Opcjonalnie 30 g żółtego sera
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀