Wykonanie
- Wstaw buraki do piekarnika na około 80 minut w temperaturze 160 stopni.
- W kostkę pokrój odsączone z oleju śledzie.
- Rukolę umyj i lekko osusz.
- Zrób dresing – wymieszaj oliwę z ziołami, pieprzem i solą.
- Wymieszaj śledzia z dresingiem.
- Orzechy lekko posiekaj, wrzuć na minutę na rozgrzaną, suchą patelnię i co chwila nimi potrząsaj.
- Gdy buraki się upieką, pozwól im wystygnąć, a następnie obierz i pokrój w kostkę średniej wielkości.
- Na talerzu ułóż rukolę, buraki ze śledziem w dresingu, całość posyp orzechami. Możesz też klasycznie wymieszać wszystkie składniki.
Składniki
- 3 garście rukoli
- 250 g śledzi a’la matjas
- 3 średniej wielkości buraki
- 2 garście orzechów (włoskie i/lub inne J)
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
Fajna, lekka sałatka! Wesołych Świąt! 🙂