Cykoria z parmezanem, truskawkami, miętą i płatkami migdałów – pomysł na sałatkę lub przystawkę

Cykoria z parmezanem, truskawkami, miętą i płatkami migdałów – pomysł na sałatkę lub przystawkę

Lekka i chrupiąca przystawka, będąca bardzo odważnym połączeniem smaków i aromatów, które wgryzają się w siebie idealnie. Możesz ją śmiało zabrać do pracy jako niebanalny, lekki lunch lub przygotować ją w upalny wieczór i zaskoczyć nią gości.

Jeśli  pokroisz cykorię, możesz stworzyć sałatkę z truskawkami i miętą, w której bazą będzie rzadko wykorzystywana cykoria. Warto czasem odstawić szpinak czy rukolę (strasznie mi się przejadły ;( ) i sięgnąć po cykorię. Dzięki zawartym w niej składnikom nasza wątroba jest stymulowana do wydzielania większej ilości żółci, lepiej działa przewód pokarmowy, nerki i tworzą się czerwone krwinki. O zawartości witamin i minerałów nie wspomnę ;p

sałatka-cykoria-mięta-truskawki-parmezan

Wykonanie

  1. Umyj i osusz na ręczniku papierowym cykorię, miętę i truskawki.
  2. Wymieszaj składniki na sos balsamiczny i wstaw go do lodówki.
  3. Na cykorię wyłóż listki mięty, połówki lub ćwiartki truskawek (w zależności od wielkości).
  4. Posyp pokrojonym cieniutko serem i płatkami migdałów.
  5. Tuż przed podaniem polej całość sosem balsamicznym i chrup na zdrowie : )

Składniki

  • główka białej cykorii (im mniej zielona, tym lepsza)
  • 200g truskawek
  • 50 g sera typu parmezan
  • 50 g płatków migdałów
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 2 łyżki sosu balsamicznego
Sos można zrobić własnoręcznie – w proporcjach:
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Dodaj komentarz