Lekka i chrupiąca przystawka, będąca bardzo odważnym połączeniem smaków i aromatów, które wgryzają się w siebie idealnie. Możesz ją śmiało zabrać do pracy jako niebanalny, lekki lunch lub przygotować ją w upalny wieczór i zaskoczyć nią gości.
Jeśli pokroisz cykorię, możesz stworzyć sałatkę z truskawkami i miętą, w której bazą będzie rzadko wykorzystywana cykoria. Warto czasem odstawić szpinak czy rukolę (strasznie mi się przejadły ;( ) i sięgnąć po cykorię. Dzięki zawartym w niej składnikom nasza wątroba jest stymulowana do wydzielania większej ilości żółci, lepiej działa przewód pokarmowy, nerki i tworzą się czerwone krwinki. O zawartości witamin i minerałów nie wspomnę ;p
Wykonanie
- Umyj i osusz na ręczniku papierowym cykorię, miętę i truskawki.
- Wymieszaj składniki na sos balsamiczny i wstaw go do lodówki.
- Na cykorię wyłóż listki mięty, połówki lub ćwiartki truskawek (w zależności od wielkości).
- Posyp pokrojonym cieniutko serem i płatkami migdałów.
- Tuż przed podaniem polej całość sosem balsamicznym i chrup na zdrowie : )
Składniki
- główka białej cykorii (im mniej zielona, tym lepsza)
- 200g truskawek
- 50 g sera typu parmezan
- 50 g płatków migdałów
- kilka gałązek świeżej mięty
- 2 łyżki sosu balsamicznego
Sos można zrobić własnoręcznie – w proporcjach:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli