Sałatka z grillowanym kurczakiem, szpinakiem w oprawie chrupiących migdałów i kremowego sosu balsamico

Sałatka z grillowanym kurczakiem, szpinakiem w oprawie chrupiących migdałów i kremowego sosu balsamico

Sałatka rozpieszczająca zmysły niemalże do szaleństwa. Soczysty, grillowany kurczak, aromatyczne truskawki, chrupiące migdały a wszystko otulone niesamowicie kremowym sosem balsamicznym, o którym pisałam w poprzednim wpisie (zobacz).

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Zacznij od umycia truskawek (borówek lub malin) i szpinaku. Odłóż na ręcznik papierowy niech wyschną.
  2. Truskawki pokrój w ćwiartki. Jeśli używasz borówek lub malin – możesz użyć ich w całości.
  3. Jarmuż też umyj (chyba, że zrobił to wcześniej ktoś za Ciebie ;p), porwij jego liście na mniejsze części, a najbardziej twarde odrzuć. Wrzuć go na rozgrzaną patelnię na 3-4 minuty.
  4. Pierś kurczaka oczyść z błonek. Posól delikatnie z obu stron.
  5. Patelnię grillową lekko posmaruj odrobiną oleju kokosowego, rozgrzej ją i połóż pierś z kurczaka. Grilluj z jednej strony przez około 4 minuty, potem przełóż na drugą stronę i grilluj kolejne 4 minuty. Przestudź i pokrój w kostkę.
  6. Na talerzach rozłóż szpinak, jarmuż. Wyłóż kurczaka i ćwiartki truskawek lub inne owoce.
  7. Fetę pokrusz lub pokrój w kostkę i posyp nią talerze.
  8. Posyp płatkami migdałów i nasionami chia.
  9. Całość polej sosem tuż przed podaniem.

Składniki

  • 100 g szpinaku typu baby
  • 200 g truskawek, borówek lub malin
  • 200 g jarmużu
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 120 g sera mozarella (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 1 łyżka ziaren chia
  • 20-30 g migdałów w płatkach
  • drobina oleju kokosowego do posmarowania patelni

Wykonanie SOS GLASSA ACETO BALSAMICO

  1. Wlej ocet balsamiczny na niewielką patelnię albo do niewielkiego garnuszka.
  2. Garnuszek postaw na duży ogień i gotuj do momentu, gdy odparuje połowa objętości.
  3. Pod koniec gotowania wsyp do octu szczyptę soli i pieprzu.
  4. Dodaj łyżeczkę cukru trzcinowego i wymieszaj do rozpuszczenia.

Składniki SOS

  • 75 ml octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz