Sałatka rozpieszczająca zmysły niemalże do szaleństwa. Soczysty, grillowany kurczak, aromatyczne truskawki, chrupiące migdały a wszystko otulone niesamowicie kremowym sosem balsamicznym, o którym pisałam w poprzednim wpisie (zobacz).
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Zacznij od umycia truskawek (borówek lub malin) i szpinaku. Odłóż na ręcznik papierowy niech wyschną.
Truskawki pokrój w ćwiartki. Jeśli używasz borówek lub malin – możesz użyć ich w całości.
Jarmuż też umyj (chyba, że zrobił to wcześniej ktoś za Ciebie ;p), porwij jego liście na mniejsze części, a najbardziej twarde odrzuć. Wrzuć go na rozgrzaną patelnię na 3-4 minuty.
Pierś kurczaka oczyść z błonek. Posól delikatnie z obu stron.
Patelnię grillową lekko posmaruj odrobiną oleju kokosowego, rozgrzej ją i połóż pierś z kurczaka. Grilluj z jednej strony przez około 4 minuty, potem przełóż na drugą stronę i grilluj kolejne 4 minuty. Przestudź i pokrój w kostkę.
Na talerzach rozłóż szpinak, jarmuż. Wyłóż kurczaka i ćwiartki truskawek lub inne owoce.
Fetę pokrusz lub pokrój w kostkę i posyp nią talerze.
Posyp płatkami migdałów i nasionami chia.
Całość polej sosem tuż przed podaniem.
Składniki
100 g szpinaku typu baby
200 g truskawek, borówek lub malin
200 g jarmużu
150 g piersi z kurczaka
120 g sera mozarella (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu)
1 łyżka ziaren chia
20-30 g migdałów w płatkach
drobina oleju kokosowego do posmarowania patelni
Wykonanie SOS GLASSA ACETO BALSAMICO
Wlej ocet balsamiczny na niewielką patelnię albo do niewielkiego garnuszka.
Garnuszek postaw na duży ogień i gotuj do momentu, gdy odparuje połowa objętości.
Pod koniec gotowania wsyp do octu szczyptę soli i pieprzu.
Dodaj łyżeczkę cukru trzcinowego i wymieszaj do rozpuszczenia.
Składniki SOS
75 ml octu balsamicznego
szczypta soli i pieprzu
2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀